Skiduim

Een skiduim is een blessure waarbij het ulnaire collaterale ligament (UCL) van de duim wordt beschadigd. Dit ligament (band) bevindt zich aan de binnenkant van het gewricht van de duim, tussen het middenhandsbeen en het eerste kootje van de duim. Het zorgt voor stabiliteit bij het vastgrijpen van objecten. Een skiduim ontstaat wanneer dit ligament wordt uitgerekt, gedeeltelijk scheurt, of volledig scheurt.

De klacht ontstaat meestal door een plotselinge, krachtige zijwaartse kracht op de duim. Dit gebeurt vaak als de duim vast komt te zitten terwijl de hand naar buiten wordt bewogen. Een veelvoorkomende situatie is een val tijdens het skiën, waarbij de duim achter een skistok blijft haken terwijl de rest van het lichaam in beweging is, vandaar de naam "skiduim". Het kan echter ook gebeuren bij andere activiteiten zoals sporten, vallen of ongelukken waarbij de duim te ver naar achteren of opzij wordt geduwd.

1Veel voorkomende symptomen

Een skiduim is een specifiek letsel waarbij duidelijke symptomen zichtbaar en voelbaar zijn. De meest herkenbare symptomen zijn:

  • Pijn aan de binnenkant van het duimgewricht (bij de basis van de duim)
  • Instabiliteit van de duim, waarbij het moeilijk is om voorwerpen stevig vast te houden
  • Krachtverlies bij het grijpen of knijpen
2Welke behandelingen zijn toepasbaar?

De behandeling van een skiduim hangt af van de ernst van het letsel (of het ligament gedeeltelijk of volledig gescheurd is). Handtherapie speelt een belangrijke rol, vooral na de acute fase of na een operatie. Het doel van handtherapie is om de volledige functie van de duim te herstellen, zodat dagelijkse activiteiten zoals grijpen, vasthouden en fijne motoriek weer normaal kunnen worden uitgevoerd. Afhankelijk van de ernst van het letsel kan er gekozen worden voor conservatieve (niet operatieve) of chirurgische behandeling.

Over het algemeen biedt handtherapie een goede uitkomst ter genezing van een skiduim. Bij een gedeeltelijke scheur kan de duim voor enkele weken in een spalk of brace worden geïmmobiliseerd. Dit geeft het ligament de kans om te herstellen.

Bij een volledige scheur kan chirurgie noodzakelijk zijn, gevolgd door intensieve handtherapie om de functie van de duim volledig te herstellen

3Handtherapie bij Hofmans van Benthum

Bij Hofmans van Benthum bieden onze handtherapeuten een gepaste behandeling op maat, afgestemd op de specifieke klacht en individuele behoeften van de patiënt. Een belangrijk onderdeel van handtherapie bij skiduim letsel is het aanmeten van een brace of spalk op maat. Onze handtherapeuten begeleiden het juiste gebruik van de spalk en controleren de vooruitgang van de genezing. Na immobilisatie door de spalk richt de handtherapeut zich op het herstellen van de bewegingsvrijheid en het versterken van de spieren rondom de duim en hand, middels mobilisaties, kracht-, en stabilisatietraining.

4Onze specialisten

De specialisten bij Hofmans van Benthum op het gebied van hand- en polsklachten zijn:

5Vergoeding en verwijzing

Bij de meeste blessures heeft u geen verwijzing nodig van een huisarts of specialist. U kunt zich direct bij ons melden. De behandeling valt buiten het basispakket, maar wordt wel vergoed vanuit uw aanvullende verzekering, indien u daarover beschikt. Bij sommige indicaties is er toch een verwijzing nodig van huisarts of specialist. Uw fysiotherapeut zal dit dan aangeven. Bent u niet aanvullend verzekerd voor fysiotherapie, dan krijgt u een nota per post gestuurd die u zelf moet betalen. De kosten kunt u vinden bij onze tarieven.

Bent u geopereerd dan heeft u wel een verwijzing nodig van een huisarts of specialist. U heeft dan recht op onbeperkt fysiotherapie gedurende één jaar. Wel is het zo dat u de eerste twintig behandelingen zelf moet betalen, maar als u over een aanvullende verzekering beschikt, dan worden deze twintig behandelingen daaruit vergoed.

Hand- en polsspalken

Soms kan een spalk voor de hand of pols zinvol zijn bij handklachten. Bij Hofmans van Benthum maken onze handspecialisten handspalken ter plekke en op maat.