Triggerfinger
Triggerfinger is een aandoening waarbij uw vinger of duim hapert of blokkeert tijdens het buigen of strekken en kan het moeilijk zijn om de vinger weer soepel in beweging te krijgen. Vaak gaat dit gepaard met een knakkend gevoel of zelfs pijn. Een triggerfinger wordt ook wel een 'haperende vinger' genoemd. De reden dat de vinger hapert is doordat de pees, die de vinger of duim buigt, ontstoken of verdikt raakt en daardoor niet soepel door de peesschede (de tunnel waardoor de pees loopt) kan bewegen. Wanneer de vinger uiteindelijk weer rechtkomt, gebeurt dit vaak met een plotselinge klik.
Veel voorkomende oorzaken van een triggerfinger zijn overbelasting, ontsteking van de pees of medische aandoeningen. Vooral herhaalde bewegingen, zoals typen of snoeien, kunnen leiden tot een irritatie van de pezen. De pees en de peesschede (tunnel waar de pees doorloopt) kunnen geïrriteerd raken, waardoor ze dikker worden en de doorgang van de pees belemmerd wordt. Daarnaast zijn er enkele medische aandoeningen die de kans op een triggerfinger verhogen, namelijk diabetes, reumatische aandoeningen en schildklierproblematiek.
Een triggerfinger is een specifiek letsel waarbij duidelijke symptomen zichtbaar en voelbaar zijn. De meest herkenbare symptomen zijn:
- Hapering of blokkade bij het buigen en strekken van de vinger of duim
- Een knakkend of knappend gevoel bij het buigen of strekken van de vinger
- Pijn of stijfheid, vooral in de ochtend
- In sommige gevallen blijft de vinger in een gebogen positie vastzitten
Het is belangrijk om rust te houden en belasting te vermijden. Voorkom activiteiten die het probleem verergeren. Rust creëren met een hand is erg lastig omdat we veelal 24/7 met onze handen bezig zijn.
Een spalk kan helpen om de vinger in rustpositie te houden (immobiliseren), zodat de pees kan herstellen. Na voldoende rust en afname van klachten, wordt door de handfysiotherapeut gewerkt aan het verbeteren van de flexibiliteit en functie van de pezen in de vinger. De oefeningen richten zich op het verminderen van de stijfheid en het verbeteren van de doorbloeding, waardoor de pees makkelijker kan bewegen zonder vast te lopen.
Een handtherapeut of fysiotherapeut kan specifieke oefeningen geven die aansluiten bij de mate van klachten en kan de oefenintensiteit aanpassen indien nodig.
Een triggerfinger is vaak goed te behandelen, vooral wanneer het vroeg wordt opgemerkt en op de juiste manier wordt behandeld. Echter als de klachten toch blijven aanhouden, kan er gekozen worden voor ontstekingsremmende medicatie of een corticosteroïd-injectie. Deze medicijnen kunnen helpen bij het verminderen van de ontsteking en het verlichten van de pijn. In sommige gevallen is het noodzakelijk om een kleine chirurgische ingreep uit te voeren.
Bij Hofmans van Benthum bieden onze handtherapeuten een gepaste behandeling op maat, afgestemd op de specifieke klacht en individuele behoeften van de patiënt. Een belangrijk onderdeel van handtherapie bij een triggerfinger is het aanmeten van een brace of spalk op maat. Onze handtherapeuten begeleiden het juiste gebruik van de spalk en controleren de vooruitgang van de genezing. Na immobilisatie door de spalk richt de handtherapeut zich op het herstellen van de bewegingsvrijheid en het versterken van de spieren rondom de duim en hand, middels mobilisaties, kracht-, en stabilisatietraining.
De specialisten bij Hofmans van Benthum op het gebied van hand- en polsklachten zijn:
Bij de meeste blessures heeft u geen verwijzing nodig van een huisarts of specialist. U kunt zich direct bij ons melden. De behandeling valt buiten het basispakket, maar wordt wel vergoed vanuit uw aanvullende verzekering, indien u daarover beschikt. Bij sommige indicaties is er toch een verwijzing nodig van huisarts of specialist. Uw fysiotherapeut zal dit dan aangeven. Bent u niet aanvullend verzekerd voor fysiotherapie, dan krijgt u een nota per post gestuurd die u zelf moet betalen. De kosten kunt u vinden bij onze tarieven.
Bent u geopereerd dan heeft u wel een verwijzing nodig van een huisarts of specialist. U heeft dan recht op onbeperkt fysiotherapie gedurende één jaar. Wel is het zo dat u de eerste twintig behandelingen zelf moet betalen, maar als u over een aanvullende verzekering beschikt, dan worden deze twintig behandelingen daaruit vergoed.
Hand- en polsspalken
Soms kan een spalk voor de hand of pols zinvol zijn bij handklachten. Bij Hofmans van Benthum maken onze handspecialisten handspalken ter plekke en op maat.