Malletvinger

Een malletvinger is een veelvoorkomende handblessure waarbij de pees die het uiteinde van de vinger strekt (de extensorpees) afscheurt of beschadigd raakt. Dit gebeurt meestal door een plotselinge kracht op de vingertop, zoals bij het vangen van een bal of een val waarbij de vinger wordt gebogen. Het gevolg is dat de vinger niet meer in staat is om het laatste kootje te strekken, waardoor de vingertop naar beneden blijft hangen. 
Een malletvinger ontstaat naast sport soms ook bij dagelijkse activiteiten als het instoppen van een dekbed. In sommige gevallen is er een botbreuk in combinatie met de peesbeschadiging, wat het herstelproces kan compliceren. Onbehandeld kan een malletvinger leiden tot blijvende stijfheid of misvorming van de vinger, wat de dagelijkse functies zoals grijpen, vasthouden en schrijven kan belemmeren.
1Veel voorkomende symptomen

Een malletvinger is gemakkelijk te herkennen aan de volgende symptomen:

  • Het afhangen van de vingertop
  • Niet zelfstandig kunnen strekken van het bovenste kootje
  • Pijn en gevoeligheid ter hoogte van het bovenste kootje
  • Zwelling van de vinger
  • 2Welke behandelingen zijn toepasbaar?

    De behandeling van een malletvinger richt zich op het herstellen van de pees en het voorkomen van blijvende vervorming. In de meeste gevallen wordt de behandeling conservatief uitgevoerd, waarbij de vinger in een spalk wordt gehouden om de vingertop in een gestrekte positie te houden. Dit zorgt ervoor dat de pees kan genezen. Mocht er voldoende resultaat worden behaald met een spalk dan kan het nodig zijn om de vinger te laten opereren. Na de spalkbehandeling zal een handtherapeut begeleiden bij het verbeteren van de bewegelijkheid en het opbouwen van de kracht.

    3Handtherapie bij Hofmans van Benthum

    Bij Hofmans van Benthum bieden wij gespecialiseerde handtherapie voor de behandeling van malletvinger. Onze therapeuten helpen bij het aanmeten van de juiste spalk. Daarnaast gaan we aan de slag met oefeningen om de functie van de pees weer zo optimaal mogelijk te krijgen. Na het herstel van de pees wordt gekeken naar andere (sport)doelen. 

    4Onze specialisten

    De specialisten bij Hofmans van Benthum op het gebied van hand- en polsklachten zijn:

    5Vergoeding en verwijzing

    Bij de meeste blessures heeft u geen verwijzing nodig van een huisarts of specialist. U kunt zich direct bij ons melden. De behandeling valt buiten het basispakket, maar wordt wel vergoed vanuit uw aanvullende verzekering, indien u daarover beschikt. Bij sommige indicaties is er toch een verwijzing nodig van huisarts of specialist. Uw fysiotherapeut zal dit dan aangeven. Bent u niet aanvullend verzekerd voor fysiotherapie, dan krijgt u een nota per post gestuurd die u zelf moet betalen. De kosten kunt u vinden bij onze tarieven.

    Bent u geopereerd dan heeft u wel een verwijzing nodig van een huisarts of specialist. U heeft dan recht op onbeperkt fysiotherapie gedurende één jaar. Wel is het zo dat u de eerste twintig behandelingen zelf moet betalen, maar als u over een aanvullende verzekering beschikt, dan worden deze twintig behandelingen daaruit vergoed.

    SD portret rond

    Geschreven door:

    Susan Derks
    Handtherapeut

    Hand- en polsspalken

    Soms kan een spalk voor de hand of pols zinvol zijn bij handklachten. Bij Hofmans van Benthum maken onze handspecialisten handspalken ter plekke en op maat.