Sinus tarsi syndroom

Sinus tarsi is de medische benaming voor een ruimte aan de buitenkant van de enkel. Deze ruimte bevindt zich tussen het hielbeen en het spronggewricht. Mensen met sinus tarsi syndroom ervaren vaak pijn aan de buitenkant, net onder de enkel. Een veel voorkomende oorzaak is irritatie van zenuwen die door deze ruimte heen lopen. Dit kan ontstaan na bijvoorbeeld trauma als een verzwikking van de  enkel. Hierdoor kan een instabiel gevoel optreden en verminderde coördinatie. Ook komt deze klachten voor bij mensen met platvoeten, overgewicht, reuma, jicht en de ziekte van Bechterew.

1Veel voorkomende symptomen

De meest voorkomende symptomen bij het sinus tarsi syndroom zijn:

  • Pijn aan de buitenkant van de voet
  • Een instabiel gevoel van de enkel
  • Een stijve enkel of verminderde bewegelijkheid
  • Zwelling of een verdikte enkel
  • Pijn tijdens inspanning en beweging, met name tijdens lopen op een oneffen ondergrond
  • 2Welke behandelingen zijn er toepasbaar?

    De behandeling van sinus tarsi syndroom bestaat uit kracht- en stabiliteitstraining, relatieve rust en eventueel het dragen van steunzolen of passende schoenen. Verder kunnen bij aanhoudende instabiliteit taping of een brace gebruikt worden. Bij hevige of aanhoudende klachten kan een injectie of kijkoperatie overwogen worden.

    3Behandeling bij Hofmans van Benthum – Pees Revalidatiecentrum

    Bij Hofmans van Benthum hebben wij veel affiniteit met enkelklachten en sportblessures. Alle (sport)fysiotherapeuten hebben ruime kennis van enkelklachten. Daarnaast heeft ons team twee experts op het gebied van enkelklachten. Sjors Hofmans heeft jarenlange ervaring als hoofdfysiotherapie bij RKC Waalwijk waar enkelklachten aan de lopende band voorkwamen. Fysiotherapeut Remko van Lieshout heeft de master Fysiotherapiewetenschap aan de Universiteit Utrecht afgerond. Daarvoor heeft hij onderzoek gedaan naar het kwetsbare enkelgewricht, met als zwaartepunt het detecteren van instabiliteit in de enkel. Hij bekijkt hoe voorkomen kan worden dat er blessures optreden door preventief stabiliteitsoefeningen te doen.

    4Onze specialisten

    De specialisten bij Hofmans van Benthum op het gebied van enkelklachten zijn:

    5Vergoeding & verwijzing

    Bij enkelblessures heeft u geen verwijzing nodig van een huisarts of specialist. De behandeling valt buiten het basispakket, maar wordt wel vergoed vanuit uw aanvullende verzekering, indien u daarover beschikt.

    Bij sommige indicaties is er toch een verwijzing nodig van huisarts of specialist. Uw fysiotherapeut zal dit dan aangeven. Bent u geopereerd aan uw enkel dan heeft u altijd een verwijzing nodig van een specialist. U heeft dan recht op onbeperkt fysiotherapie gedurende één jaar. Wel is het zo dat u de eerste twintig behandelingen zelf moet betalen, maar als u over een aanvullende verzekering beschikt, dan worden deze twintig behandelingen daaruit vergoed.

    Bent u niet aanvullend verzekerd voor fysiotherapie, dan krijgt u een nota per post gestuurd die u zelf moet betalen. De kosten kunt u vinden bij onze tarieven.

    cve portret rond

    Geschreven door:

    Cas van Ewijk
    Sportfysiotherapeut

    Sporthervatting na enkelklachten

    De enkel is een essentieel onderdeel bij de meeste sporten. De sportfysiotherapeut kan je helpen revalideren na klachten aan de enkel om zo spoedig mogelijk je sport weer te hervatten. De manueeltherapeut kan ingeschakeld worden bij beperkingen in het enkelgewricht.

    Bij Hofmans van Benthum hebben we vrijwel alle specialisaties in huis, waardoor de lijntjes kort zijn en de hulp snel geboden is.