Wat zijn nekklachten?

Nekklachten komen in veel soorten en maten voor. Zo zijn er klachten die samenhangen met problemen van de nekgewrichten, klachten met uitstraling naar de arm, nekklachten na een whiplash of als gevolg van spierspanning of artrose. De meest voorkomende klachten zijn een zeurende pijn en stijfheid in de nek of schouders.

1Veel voorkomende symptomen

Omdat er zoveel soorten en oorzaken van nekklachten zijn, kunnen er verschillende symptomen optreden zoals zeurende pijn of stijfheid in de nek en pijnlijke schouders. Soms straalt de pijn uit naar één of beide armen en is er sprake van tintelingen, een doof gevoel of krachtsverlies. Ook hoofdpijn, migraine en duizeligheid komen vaak voort uit nekklachten. Nekklachten kunnen geleidelijk of plotseling ontstaan. Ontstaan ze geleidelijk, dan kan weinig afwisseling in houding, weinig beweging of een verkeerde of eenzijdige belasting de oorzaak zijn. Ook artrose, spanning, stress, vermoeidheid, ziekte, kou en vocht kunnen ten grondslag liggen aan de nekklachten. Plotselinge oorzaken zijn bijvoorbeeld een verkeersongeval (whiplash), een verkeerde beweging, een verkeerde slaaphouding, een verdraaiing of een infectie aan het oor of de luchtwegen.

2Welke behandelingen zijn toepasbaar?

De behandeling van nekklachten is afhankelijk van de soort en de oorzaak van de klachten. Nadat die zijn vastgesteld door middel van een intake en onderzoek, wordt er met u een behandelplan opgesteld. De behandeling bestaat vaak uit een combinatie van de volgende mogelijkheden:

  • massage/bindweefselmassage
  • tractie
  • mobilisaties/manipulaties
  • oefentherapie/stabilisatieoefeningen van nek- en schouderspieren
  • houdingsadviezen
  • ergonomische adviezen
3Behandeling bij Hofmans van Benthum?

Bij Hofmans van Benthum zijn alle fysiotherapeuten in staat om nekklachten te behandelen. In sommige gevallen is het zinvol om een manueeltherapeut te laten behandelen. Onze manueeltherapeuten zijn gespecialiseerd in nekklachten.

4Onze specialisten

De specialisten bij Hofmans van Benthum op het gebied van nekklachten zijn:

5Vergoeding en verwijzing

Bij nekklachten heeft u geen verwijzing nodig van een huisarts of specialist. De behandeling valt buiten het basispakket, maar wordt wel vergoed vanuit uw aanvullende verzekering, indien u daarover beschikt. Bij sommige indicaties is er toch een verwijzing nodig van huisarts of specialist. Uw fysiotherapeut zal dit dan aangeven. Bent u geopereerd aan uw nek dan heeft u wel een verwijzing nodig van een huisarts of specialist. U heeft dan recht op onbeperkt fysiotherapie gedurende één jaar. Wel is het zo dat u de eerste twintig behandelingen zelf moet betalen, maar als u over een aanvullende verzekering beschikt, dan worden deze twintig behandelingen daaruit vergoed. Bent u niet aanvullend verzekerd voor fysiotherapie, dan krijgt u een nota per post gestuurd die u zelf moet betalen. De kosten kunt u vinden bij onze tarieven.

AR portret rond

Geschreven door:

Aniek Raap
Manueeltherapeut

Behandeling / Specialisatie

Nekklachten kunnen door alle fysiotherapeuten behandeld worden. In sommige gevallen is het zinvol dat er een manueeltherapeut naar kijkt. Deze manueeltherapeut is gespecialiseerd in de wervelkolom en dus ook in nekklachten.