Enkelbreuk
Een enkelbreuk is een breuk in een of meerdere botten van de enkel. De enkel bestaat uit drie botten: het scheenbeen (tibia), het kuitbeen (fibula) en het hielbeen (calcaneus). De meest voorkomende enkelbreuken komen voor in het scheenbeen of het kuitbeen.
Enkelbreuken kunnen worden veroorzaakt door verschillende traumatische gebeurtenissen, zoals een val, een sportblessure, een verkeersongeval of een plotselinge draaiende beweging van de enkel.
De symptomen van een enkelbreuk kunnen ernstige pijn, zwelling, blauwe plekken en misvorming van de enkel zijn. Daarnaast kan het pijnlijk of zelfs ondragelijk zijn om druk te nemen op de aangedane enkel.
De behandeling van een enkelbreuk kan variëren afhankelijk van de ernst van de breuk. In sommige gevallen kan een gipsverband voldoende zijn om de breuk te laten genezen, terwijl in andere gevallen chirurgische ingreep nodig kan zijn, zoals het plaatsen van pinnen, platen of schroeven om de botten te stabiliseren tijdens het genezingsproces.
Na de behandeling is revalidatie vaak nodig om de kracht, mobiliteit en functie van de enkel te herstellen. Hierbij de kan fysiotherapeut je goed ondersteunen. Evenals met oefeningen om de enkel te versterken en de stabiliteit te verbeteren.
Bij Hofmans van Benthum zijn alle fysiotherapeuten in staat om de revalidatie na een enkelbreuk goed te begeleiden. De revalidatie wordt afgestemd op uw persoonlijke doelen en wensen. De behandelingen bestaan voornamelijk uit het adviseren omtrent belasting en belastbaarheid, het vergroten van de bewegelijkheid van de enkel en het vergroten van de kracht en stabiliteit. Afhankelijk van uw doel wordt er gekeken naar de (on)mogelijkheden.
De specialisten bij Hofmans van Benthum op het gebied van enkelklachten zijn:
Als u geopereerd bent aan uw enkel heeft u een verwijzing nodig van de specialist. U heeft dan recht op onbeperkt fysiotherapie gedurende één jaar. Wel is het zo dat u de eerste twintig behandelingen zelf moet betalen, maar als u over een aanvullende verzekering beschikt, dan worden deze twintig behandelingen daaruit vergoed.
Bij een conservatief beleid, dat wil zeggen zonder operatieve ingreep, heeft u mét een verwijzing voor fysiotherapie recht op een chronische machtiging van 6 maanden. Wel is het zo dat u de eerste twintig behandelingen zelf moet betalen, maar als u over een aanvullende verzekering beschikt, dan worden deze twintig behandelingen daaruit vergoed. Heeft u deze verwijzing niet, dan valt de behandeling buiten het basispakket, maar wordt wel vergoed vanuit uw aanvullende verzekering, indien u daarover beschikt.
Bent u niet aanvullend verzekerd voor fysiotherapie, dan krijgt u een nota per post gestuurd die u zelf moet betalen. De kosten kunt u vinden bij onze tarieven.
Revalidatie na enkelbreuk
Een breuk zit in een klein hoekje. Het is zo gebeurd. Vaak doordat er een grote kracht op komt te staan, zoals bij sport of een val.
Meestal wordt er gebruik gemaakt van een periode met gips. Na deze periode is het belangrijk om je enkel goed te revalideren zodat er zo min mogelijk restklachten overblijven.