Subacromiaal pijnsyndroom

Ongeveer drie van de vier personen met schouderklachten die onze praktijk bezoeken hebben schouderpijn die veroorzaakt wordt door een subacromiaal pijnsyndroom (SAPS). De pijn komt voort uit een veroudering, overbelasting of beschadiging van pezen en/of spieren rondom het schoudergewricht en vaak gelegen in de ruimte tussen het schoudergewricht en het schouderdakje ook wel “subacromiale” ruimte genoemd. Daar komt de term subacromiaal pijnsyndroom vandaan. Het is een relatief onschuldige aandoening die vaak beperkingen in het dagelijks functioneren met zich meebrengt.

1Veel voorkomende symptomen

Bij SAPS ervaart men pijn rondom de kop van de schouder en/of in de arm. Deze pijn wordt vaak gevoeld bij het (abrupt) bewegen van de arm, maar kan ook in rust aanwezig zijn. Simpele alledaagse handelingen, vooral handelingen boven schouderhoogte, kunnen daardoor lastig zijn.

2Welke behandelingen zijn er toepasbaar?

SAPS klachten werden voorheen door artsen en fysiotherapeuten in verband gebracht met één specifieke structuur van de schouder, bijvoorbeeld een geïrriteerde aanhechting van een schouderspier of een ontsteking van de slijmbeurs. Inmiddels kijken we hier net wat anders tegenaan. Met de kennis van nu blijkt namelijk dat we bij deze klachten vaak niet precies kunnen vaststellen wat de exacte oorsprong van de pijn is. Gelukkig maakt dit bij de aanpak die wij hanteren niets uit voor het beleid en het herstel!

3Behandeling bij Hofmans van Benthum?

Bij de behandeling geven we inzicht in uw klacht en mogelijkheden hoe u zelf de klachten positief kunt beïnvloeden. We leren u oefeningen hoe uw schouder belastbaarder wordt, pijn verminderd en beter kan bewegen. Oefentherapie is een erg belangrijk onderdeel van de behandeling. Met regelmatig oefeningen doen heeft u zelf veel invloed op de klacht. Oefentherapie kan gecombineerd worden met andere therapievormen, zoals: advies leefstijl en houdings- en bewegingsgedrag, manuele therapie, ontspanningsoefeningen, shockwave therapie, vliegwieltraining en taping. Tot slot is het belangrijk om aandacht te besteden aan hoe u deze klacht in de toekomst kunt voorkomen.

4Onze specialisten

De specialisten bij Hofmans van Benthum op het gebied van schouderklachten zijn:

5Vergoeding en verwijzing

Bij de meeste schouderklachten heeft u geen verwijzing nodig van een huisarts of specialist. U kunt zich direct bij ons melden. De behandeling valt buiten het basispakket, maar wordt wel vergoed vanuit uw aanvullende verzekering, indien u daarover beschikt. Bent u niet aanvullend verzekerd voor fysiotherapie, dan krijgt u een nota per post gestuurd die u zelf moet betalen. De kosten kunt u vinden bij onze tarieven.

Bij sommige indicaties is er toch een verwijzing nodig van huisarts of specialist, voorbeelden hiervan zijn een frozen shoulder of een recentelijke schouderoperatie. Uw schouderfysiotherapeut zal dit dan aangeven. U heeft dan recht op onbeperkt fysiotherapie gedurende één jaar. Wel is het zo dat u de eerste twintig behandelingen zelf moet betalen, maar als u over een aanvullende verzekering beschikt, dan worden deze twintig behandelingen daaruit vergoed.

RL portret rond

Geschreven door:

Remko van Lieshout
Schouderspecialist

Behandeling / Specialisatie

Schouderklachten kunnen door alle fysiotherapeuten behandeld worden. In sommige gevallen is het zinvol dat er een schouderspecialist naar kijkt. Deze schouderspecialist is gespecialiseerd in het behandelen van alle schouderklachten.

De schouderspecialisten van Hofmans van Benthum zijn aangesloten bij het Schouder Centrum Nijmegen (SCN).