Frozen shoulder

Een ‘frozen shoulder (adhesieve capsulitis) betekent letterlijk een ‘bevroren schouder’. Dit staat voor een verkleefd en ontstoken kapsel. Het gaat om het kapsel rondom de kop en de kom van de schouder. Bij deze klacht staat vaak in eerste instantie pijn erg op de voorgrond, maar uiteindelijk ontstaat er ook een bewegingsbeperking. Verdere klachten die mensen kunnen hebben zijn: een diffuse pijn in rust, heftige pijn bij bewegingen, uitstraling naar de bovenarm en soms de onderarm en beperking in het heffen en de hand naar de rug brengen.  

1Oorzaken van Frozen shoulder

Oorzaken van Frozen shoulder zijn nog onbekend. Wel weten dat bepaalde categorieën mensen meer kans hebben op een Frozen shoulder. Denk hierbij aan:

  • na een schouderbreuk
  • na een schouderluxatie
  • bij rokers
  • bij diabetici

2Veel voorkomende symptomen

Bij een eerste frozen shoulder zijn de symptomen:

  • (diffuse) pijn in rust
  • heftige pijn bij bewegingen
  • niet of slechts beperkt de schouder kunnen bewegen
  • uitstraling naar de bovenarm en soms ook onderarm
  • moeite met heffen van de arm
  • de hand niet op de rug kunnen leggen

3Drie fasen

Over het algemeen duurt deze klacht tussen de twee en drie jaar. Het beloop heeft drie fases:

  • "De bevriezende fase": de schouder wordt langzaam stijf en staat pijn op de voorgrond
  • "De bevroren fase": de schouder behoudt een bepaalde stijfheid en neemt de pijn al iets af
  • "De ontdooiende fase": de schouder wordt langzaam minder stijf en de pijn staat vaak meer op de achtergrond
  • De prognose is gelukkig goed, waarbij de pijn meestal volledig en de bewegingsbeperkingen grotendeels zullen verdwijnen

4Welke behandelingen zijn er toepasbaar?

De behandeling bestaat uit voorlichting over de Frozen shoulder en adviezen hoe je het beste met de klacht kan omgaan in de verschillende fases. In fase 1 kan het helpend zijn om in overleg met de huisarts een injectie te laten zetten. Daarnaast kan er gekozen worden om in fase 2 de schouder te mobiliseren. In fase 3 wordt oefentherapie het meeste toegepast.

De fysiotherapeutische behandeling zal eerst gericht zijn op het herstellen van de beweeglijkheid van de schouder en pijnvermindering. Vervolgens zal de behandeling zich richten op het versterken van de schouderspieren en de samenwerking van deze spieren om zo de stabiliteit van het schoudergewricht te verbeteren.

5Behandeling bij Hofmans van Benthum

Bij de behandeling geven we inzicht in uw klacht en mogelijkheden hoe u zelf de klachten positief kunt beïnvloeden. We leren u oefeningen hoe uw schouder belastbaarder wordt, pijn verminderd en beter kan bewegen. Oefentherapie is een erg belangrijk onderdeel van de behandeling. Met regelmatig oefeningen doen heeft u zelf veel invloed op de klacht.  Oefentherapie kan gecombineerd worden met andere therapievormen, zoals: advies leefstijl en houdings- en bewegingsgedrag, manuele therapie, ontspanningsoefeningen, shockwave therapie, vliegwieltraining en taping. Tot slot is het belangrijk om aandacht te besteden aan hoe u deze klacht in de toekomst kunt voorkomen.

6Onze specialisten

De specialisten bij Hofmans van Benthum op het gebied van Frozen shoulderklachten zijn:

7Vergoeding en verwijzing

Bij de meeste schouderklachten hebt je geen verwijzing nodig van een huisarts of specialist. Je kunt zich direct bij ons melden. De behandeling valt buiten het basispakket, maar wordt wel vergoed vanuit jouw aanvullende verzekering, indien je daarover beschikt. Ben je niet aanvullend verzekerd voor fysiotherapie, dan krijg je een nota per post gestuurd die u zelf moet betalen. De kosten kun je vinden bij onze tarieven.

Bij sommige indicaties is er toch een verwijzing nodig van huisarts of specialist. Jouw schouderfysiotherapeut zal dit dan aangeven. Je hebt dan recht op onbeperkt fysiotherapie gedurende één jaar. Wel is het zo dat je de eerste twintig behandelingen zelf moet betalen, maar als je over een aanvullende verzekering beschikt, dan worden deze twintig behandelingen daaruit vergoed.

Behandeling / Specialisatie

Schouderklachten kunnen door alle fysiotherapeuten behandeld worden. In sommige gevallen is het zinvol dat er een schouderspecialist naar kijkt. Deze schouderspecialist is gespecialiseerd in het behandelen van alle schouderklachten.

De schouderspecialisten van Hofmans van Benthum zijn aangesloten bij het Schouder Centrum Nijmegen (SCN).