Carpaal tunnel syndroom

Het carpaal tunnel syndroom (CTS) is een aandoening waarbij een van de belangrijkste zenuwen van de hand, de nervus medianus, bekneld raakt in de carpale tunnel van de pols. De carpale tunnel is een smalle doorgang aan de palmzijde van de pols die wordt gevormd door botten en een stevig ligament. Hierdoor lopen de nervus medianus en meerdere pezen die de vingers buigen. Het syndroom ontstaat wanneer er druk wordt uitgeoefend op de zenuw. Dit kan gebeuren door zwelling of verdikking van de weefsels rondom de pezen in de carpale tunnel.

1Meest voorkomende oorzaken

De meest voorkomende oorzaken zijn:

  • Overbelasting/herhaalde bewegingen van de pols of hand, zoals typen, schrijven of gebruik van gereedschap
  • Steunen op de hand bijvoorbeeld bij het gebruik van een rollator of het steunen op de stuur van een fiets
  • Polsblessures of botbreuken die de ruimte in de carpale tunnel verkleinen
  • Zwangerschap, door vochtophoping in het lichaam
  • Diabetes en schildklieraandoeningen, die de zenuwen kunnen aantasten
2Veel voorkomende symptomen

De symptomen kunnen geleidelijk ontstaan en verergeren na verloop van tijd. De meest voorkomende klachten zijn:

  • Tintelingen of een doof gevoel met name in de topjes van de wijsvinger, middelvinger en een deel van de ringvinger en soms ook in de duim
  • Deze klachten spelen vaak in de nacht op waardoor u geneigd bent om uw hand langs het bed heen en weer schudden. Dit zal dan ook voor klachtenvermindering zorgen
  • Pijn die kan uitstralen naar de hand of zelfs de arm
  • Zwakte in de hand, vooral bij het grijpen van voorwerpen. Soms kunnen voorwerpen uit uw hand vallen
  • Verminderd gevoel in de vingers, wat kan leiden tot een verminderd vermogen om fijne motorische taken uit te voeren
  • 3Welke behandelingen zijn toepasbaar?

    De behandeling hangt af van de ernst van de symptomen en kan zowel conservatief als chirurgisch zijn.

    Conservatieve behandeling:
    Indien de handtherapeut na onderzoek verwacht dat er sprake is van een carpaal tunnel syndroom zal er gestart worden met het aanmeten van een polsspalk. Deze zal vooral 's nachts gedragen moeten worden om te voorkomen dat de pols buigt en de zenuw nog meer bekneld raakt. Daarnaast zal er gekeken worden naar mogelijke aanpassingen in het dagelijks leven en op het werk. Uiteindelijk zal er ook gestart worden met houdingsadviezen en oefentherapie gericht op de juiste houding, krachtuithoudingsvermogen en stabiliteit van de hand en pols. Indien handtherapie niet voldoende klachtenvermindering oplevert, kan er door de huisarts gekozen worden voor een corticosteroïd injectie of een doorverwijzing naar een handspecialist.

    Chirurgische behandeling:
    ls conservatieve behandelingen niet effectief zijn, kan een operatie nodig zijn. Bij een carpaal tunnel release operatie wordt het ligament dat de carpaaltunnel vormt doorgesneden om de druk op de zenuw te verlichten. Na een operatie, kan handtherapie helpen om de mobiliteit en kracht van de pols en hand terug te krijgen.

    4Handtherapie bij Hofmans van Benthum

    Bij Hofmans van Benthum bieden onze handtherapeuten een gepaste behandeling op maat, afgestemd op de specifieke klacht en individuele behoeften van de patiënt. Een belangrijk onderdeel van handtherapie bij het carpaal tunnel syndroom is het aanmeten van een brace of spalk op maat. Onze handtherapeuten begeleiden het juiste gebruik van de spalk en controleren de vooruitgang van de genezing. Na immobilisatie door de spalk richt de handtherapeut zich op het herstellen van de bewegingsvrijheid en het versterken van de spieren rondom de duim en hand, middels mobilisaties, kracht-, en stabilisatietraining.

    5Onze specialisten

    De specialisten bij Hofmans van Benthum op het gebied van hand- en polsklachten zijn:

    6Vergoeding en verwijzing

    Bij de meeste blessures heeft u geen verwijzing nodig van een huisarts of specialist. U kunt zich direct bij ons melden. De behandeling valt buiten het basispakket, maar wordt wel vergoed vanuit uw aanvullende verzekering, indien u daarover beschikt. Bij sommige indicaties is er toch een verwijzing nodig van huisarts of specialist. Uw fysiotherapeut zal dit dan aangeven. Bent u niet aanvullend verzekerd voor fysiotherapie, dan krijgt u een nota per post gestuurd die u zelf moet betalen. De kosten kunt u vinden bij onze tarieven.

    Bent u geopereerd dan heeft u wel een verwijzing nodig van een huisarts of specialist. U heeft dan recht op onbeperkt fysiotherapie gedurende één jaar. Wel is het zo dat u de eerste twintig behandelingen zelf moet betalen, maar als u over een aanvullende verzekering beschikt, dan worden deze twintig behandelingen daaruit vergoed.

    SD portret rond

    Geschreven door:

    Susan Derks
    Handtherapeut

    Hand- en polsspalken

    Soms kan een spalk voor de hand of pols zinvol zijn bij handklachten. Bij Hofmans van Benthum maken onze handspecialisten handspalken ter plekke en op maat.