Duimartrose
Duimartrose is een chronische aandoening met een geleidelijk verloop. De symptomen kunnen zich langzaam ontwikkelen en verergeren naarmate het kraakbeen verder slijt. De meest herkenbare symptomen van duimartrose zijn:
- Pijn aan de basis van de duim, vooral bij bewegingen zoals knijpen of het vastpakken van voorwerpen
- Stijfheid in het duimgewricht, vooral na rust of in de ochtend
- Verminderde grijpkracht, waardoor het moeilijker wordt om voorwerpen stevig vast te houden
- Zwelling en gevoeligheid rond het gewricht
- Een knakkend of schurend gevoel bij het bewegen van de duim
De behandeling van duimartrose richt zich op het verminderen van pijn en het verbeteren van de functie van de duim. Handtherapie speelt hierbij een essentiële rol. Het doel van de therapie is om de mobiliteit van de duim te behouden of te herstellen en de pijnklachten te verminderen, zodat dagelijkse activiteiten zoals grijpen, vasthouden en draaien weer makkelijker worden.
Handtherapie in combinatie met het dragen van een brace of spalk kan verlichting bieden. De spalk zorgt voor rust in het gewricht, wat de pijn kan verminderen en verdere slijtage kan afremmen. Daarnaast kan de handtherapeut oefeningen aanbieden om de spieren rondom de duim en hand te versterken, en zo de stabiliteit van het gewricht te vergroten. Bij ernstigere gevallen kan chirurgie, zoals het verwijderen of vervangen van het beschadigde gewricht, noodzakelijk zijn. Ook na een operatie is intensieve handtherapie belangrijk voor een volledig herstel van de duimfunctie.
Bij Hofmans van Benthum bieden onze handtherapeuten een gepersonaliseerde behandeling die is afgestemd op de klachten en behoeften van elke patiënt met duimartrose. Een belangrijk onderdeel van de handtherapie is het aanmeten van een op maat gemaakte brace of spalk om de duim te ondersteunen en rust te geven. Onze therapeuten begeleiden het juiste gebruik van de spalk en volgen de voortgang van de patiënt nauwlettend. Naast immobilisatie richt de handtherapie zich op het verbeteren van de beweeglijkheid van de duim, het versterken van de omliggende spieren en het bevorderen van de functionaliteit met gerichte oefeningen en training.
De specialisten bij Hofmans van Benthum op het gebied van hand- en polsklachten zijn:
Bij de meeste blessures heeft u geen verwijzing nodig van een huisarts of specialist. U kunt zich direct bij ons melden. De behandeling valt buiten het basispakket, maar wordt wel vergoed vanuit uw aanvullende verzekering, indien u daarover beschikt. Bij sommige indicaties is er toch een verwijzing nodig van huisarts of specialist. Uw fysiotherapeut zal dit dan aangeven. Bent u niet aanvullend verzekerd voor fysiotherapie, dan krijgt u een nota per post gestuurd die u zelf moet betalen. De kosten kunt u vinden bij onze tarieven.
Bent u geopereerd dan heeft u wel een verwijzing nodig van een huisarts of specialist. U heeft dan recht op onbeperkt fysiotherapie gedurende één jaar. Wel is het zo dat u de eerste twintig behandelingen zelf moet betalen, maar als u over een aanvullende verzekering beschikt, dan worden deze twintig behandelingen daaruit vergoed.
Hand- en polsspalken
Soms kan een spalk voor de hand of pols zinvol zijn bij handklachten. Bij Hofmans van Benthum maken onze handspecialisten handspalken ter plekke en op maat.