Heupartrose
Heupartrose is een aandoening waarbij het kraakbeen in het heupgewricht verslechtert. Wanneer dit kraakbeen slijt of beschadigd raakt, kan het leiden tot pijn, stijfheid en verminderde beweeglijkheid in de heup. Het kan moeilijk worden om te lopen, te buigen of zelfs te bewegen. Heupartrose komt vaak voor bij oudere mensen, maar het kan ook optreden na een blessure of als gevolg van overmatige slijtage van het heupgewricht.
Artrose in de heup is ter herkennen aan een aantal symptomen. Onder andere een stijf gevoel in het heupgewricht en moete met opstarten na lang gezeten te hebben. Daarnaast kan het voorkomen dat het heupgewricht knoept of kraakt. Ook kan er sprake zijn van pijn in het gewricht tijdens het bewegen. Andere klachten die ook kunnen wijzen op heupartrose zijn pijn in de lies en klachten aan de lage rug.
Bij artrose van de heup is het van belang om in beweging te blijven, echter is de juiste balans hierin erg belangrijk, onze fysiotherapeuten kunnen u hierin begeleiden. Het versterken van de spieren rondom de heup en het verbeteren van de stabiliteit van de heup spelen ook een erg belangrijke rol bij de behandeling van heupartrose.
De locaties van Hofmans van Benthum beschikken over een ruime oefenzaal met veel mogelijkheden om te trainen. Hier zult u samen met de fysiotherapeut spierversterkende en stabiliteitsoefeningen uitvoeren. Daarnaast krijgt u tips over hoe u het beste in het dagelijks leven met uw klachten kunt omgaan. Naast deze reguliere behandeling bieden we binnen Hofmans van Benthum ook het GLA:D programma aan. Hierbij wordt in groepsverband de artroseklachten aangepakt, zie GLA:D programma voor meer informatie.
De specialisten bij Hofmans van Benthum op het gebied van heupartrose zijn:
Bent u niet aanvullend verzekerd voor fysiotherapie, dan krijgt u een nota per post gestuurd die u zelf moet betalen. De kosten kunt u vinden bij onze tarieven.
GLA:D, een speciaal heupartrose programma
GLA:D is een voorlichtings- en trainingsprogramma voor mensen met knie- en heupartrose. Het programma is gebaseerd op de laatste wetenschappelijke inzichten en bestaat uit een intake, 10 oefensessies, twee voorlichtingsavonden en een evaluatiemoment. Het oefenprogramma wordt aangepast op jouw persoonlijke situatie.