Patellofemorale klachten (knieschijfklachten)
Patellofemorale klachten, ook bekend als patellofemoraal pijnsyndroom (PFPS), verwijzen naar pijn en ongemak rondom de knieschijf (patella) en het dijbeen (femur). Het is een veelvoorkomende aandoening die kan optreden als gevolg van verschillende factoren, waaronder overbelasting, spierzwakte, verminderde stabiliteit en veranderingen in het looppatroon.
Het is belangrijk op te merken dat patellofemorale klachten verschillende oorzaken kunnen hebben en dat de symptomen per persoon kunnen verschillen. Diagnose van patellofemorale klachten vereist vaak een grondig lichamelijk onderzoek, waarbij de fysiotherapeut de symptomen bekijkt en de bewegingsmogelijkheden van de knie beoordeelt. De symptomen van patellofemorale klachten omvatten meestal pijn achter of rond de knieschijf tijdens activiteiten zoals traplopen, fietsen, hurken, knielen of langdurig zitten met gebogen knieën. Soms kan er ook zwelling of een knarsend gevoel in de knie aanwezig zijn.
Het patellofemoraal pijnsyndroom kan een vervelende en langdurige klacht zijn, maar heeft wel een goede prognose. Veel mensen reageren goed op mobilisaties van de knieschijf, zodat deze beter beweegt, aangevuld met krachttraining van de juiste spiergroepen met binnen enkele weken verbetering. Meestal gaat de behandeling gepaard met het advies om bepaalde activiteiten tijdelijk minder of niet uit te voeren. Wel blijven restklachten vaak lange tijd aanwezig. In enkele gevallen kunnen de klachten van het patellofemoraal pijnsyndroom soms wel jaren aanhouden, maar verbeteren uiteindelijk wel.
Bij Hofmans van Benthum zijn alle kniespecialisten vertrouwd met patellofemorale klachten. De behandelingen zullen voornamelijk bestaan uit advies omtrent belasting en belastbaarheid, maar ook uit actieve oefentherapie gericht op kracht en stabiliteit.
De specialisten bij Hofmans van Benthum op het gebied van knieklachten zijn:
Bij patellofemorale klachten is er geen verwijzing voor fysiotherapie nodig. De behandeling valt buiten het basispakket, maar wordt wel vergoed vanuit uw aanvullende verzekering, indien u daarover beschikt. Bij sommige indicaties is er toch een verwijzing nodig van een huisarts of specialist. Uw fysiotherapeut zal dit dan aangeven. Bent u niet aanvullend verzekerd voor fysiotherapie, dan krijgt u een nota per post gestuurd die u zelf moet betalen. De kosten kunt u vinden bij onze tarieven.
Taping bij knieklachten
Deze knieklachten komen voor bij alle leeftijdscategorieën. Soms wordt er kinesiotape aangelegd ter ondersteuning, maar meestal zijn de klachten het best te verhelpen door actieve oefentherapie en goed advies.