Peesplaatontsteking

Peesplaatontsteking is een blessure van de peesplaat onder de voetzool. Deze voetklacht wordt ook wel fasciitis plantaris genoemd. De pees ontspringt onder de bal van de voet en loopt tot onder de hiel. 

Een peesplaatontsteking of fasciitis plantaris is een irritatie van de aanhechting van de pees onder de hiel. Meestal ontstaat die door een overbelasting. Er wordt dan te veel gevraagd van de pees en zijn capaciteit wordt overschreden. Dit kan acuut gebeuren door een extreme toename van belasting, maar kan ook geleidelijk ontstaan.  

1Veel voorkomende symptomen

Symptomen van een peesplaatontsteking zijn:

  • pijn onder de hiel of in het voetgewelf
  • Klachten bij opstarten na een periode van inactiviteit
  • Langdurig staan, sporten, rennen en springen kunnen pijnklachten geven
  • Stijfheid in de voetboog (erger na een periode van inactiviteit)
  • De symptomen verminderen in sommige gevallen na een korte periode van bewegen, maar gaan meestal niet helemaal weg.

    2Oorzaken van peesplaatonsteking

    Oorzaken van peesplaatontsteking zijn over het algemeen een overbelasting. De pees kon de trek en compressie belasting die je vroeg niet aan en raakt ontstoken en geïrriteerd. Het kan ook zijn dat je belastbaarheid minder is geworden, maar je bewegen hetzelfde is gebleven. Ook dan ontstaat er een relatieve overbelasting en kun je last krijgen van deze blessure.

    3Peesplaatontsteking vs. hielspoor

    De diagnose hielspoor wordt vaak verwart met fasciitis plantaris. Het verschil tussen fasciitis plantaris en hielspoor, is dat er bij een hielspoor blessure een verkalking van het hielbeen optreed en de peesplaat daar rond omheen ontstoken raakt.

    Bij een peesplaatontsteking zijn de symptomen vaak overeenkomend, maar ligt de oorzaak op een andere plek, namelijk de peesplaat. In het merendeel der gevallen komt de klacht voort uit een peesplaatontsteking.

    4Welke behandelingen zijn er toepasbaar?

    De behandeling bestaat uit een combinatie van oefentherapie, EPTE, shockwave, advies over schoeisel en eventuele inlegzolen.

    5Behandeling bij Hofmans van Benthum?

    In ons Pees Revalidatiecentrum kun je optimaal herstellen van je peesplaatklachten onder begeleiding van gespecialiseerde fysiotherapeuten. Zij gebruiken de nieuwste technieken om deze peesplaatontsteking aan te pakken. Denk hierbij aan het gebruik van dry needling, echo, EPTE en shockwave.

    Indien nodig wordt er contact gezocht met de podotherapeut om aangepaste zolen aan te meten.

    6Onze specialisten

    De specialisten bij Hofmans van Benthum op het gebied van hielspoor zijn:

    7Vergoeding en verwijzing

    Voor de behandeling van hielspoorklachten heb je geen verwijzing nodig van een huisarts of specialist. De behandeling valt buiten het basispakket, maar wordt wel vergoed vanuit je aanvullende verzekering, indien je daarover beschikt. Bij sommige indicaties is er toch een verwijzing nodig van een huisarts of specialist. Jouw fysiotherapeut zal dit dan aangeven.

    Ben je niet aanvullend verzekerd voor fysiotherapie, dan krijg je een nota per post gestuurd die je zelf moet betalen. De kosten kun je vinden bij onze tarieven.

    PF portret rond

    Geschreven door:

    Pieter Fleuren
    Peesrevalidatie specialist

    Uniek concept in Land van Cuijk

    Het Pees Revalidatiecentrum is een uniek concept in het Land van Cuijk. De in pees gespecialiseerde fysiotherapeuten bundelen de krachten om peesklachten aan te pakken. Met moderne technieken zoals shockwave, EPTE en vliegwieltraining worden de peesklachten behandeld en gerevalideerd.