Schouderinstabiliteit

De schouder bestaat uit drie onderdelen: het sleutelbeen (clavicula), het schouderblad (scapula) en de bovenarm (humerus). Het schoudergewricht is een kogelgewricht, gevormd door de bovenarm (de kop) en het schouderblad (de kom). Het uiteinde van deze botten wordt beschermd door een laagje kraakbeen, waarmee de uiteinden langs elkaar heen bewegen. Bij artrose neemt de kwaliteit van dit kraakbeen af. Het kraakbeen wordt dunner en zachter. Hierdoor kunnen klachten ontstaan die het bewegen moeilijker en/of pijnlijker maken. De achteruitgang van de kwaliteit van dit weefsel neemt toe naarmate we ouder worden; dit is volkomen normaal. Bij vrijwel iedereen ouder dan 60 jaar is een vorm van artrose aanwezig in een van hun gewrichten. De relatie tussen de mate van artrose en de hoeveelheid klachten die iemand ervaart, is ingewikkeld. Mensen met veel artrose kunnen weinig of geen klachten ervaren, terwijl iemand met geringe artrose veel last kan hebben. Hoe artrose precies ontstaat, is niet volledig bekend. 

1Oorzaken van schouderartrose

Soms kan schouderartrose ontstaan door gedurende een lange periode zwaar belastend werk uit te voeren. Het uitvoeren van repetitieve werkzaamheden die de schouder zwaar belasten, kan hier ook aan bijdragen. Verder kan een ongeluk of trauma de oorzaak zijn van beschadigingen aan het schoudergewricht. Ook kunnen ziekten van de gewrichten, zoals reumatoïde artritis, bijdragen aan het ontstaan van schouderartrose.

2Veel voorkomende symptomen

Schouderartrose kenmerkt zich vaak door klachten als stijfheid, verminderde bewegingsvrijheid en pijnklachten. Tevens kunt u last hebben van startklachten; denk hierbij aan klachten na het opstaan uit bed of na lang stilzitten. Het klachtenbeloop van schouderartrose kan wisselend zijn. Zo kunnen periodes van verhoogde klachten worden afgewisseld met periodes van verminderde klachten.

Andere klachten die kunnen voorkomen bij schouderartrose zijn krakende of schurende sensaties tijdens het bewegen van de arm, verminderde kracht of schouder- bovenarmpijn die verder uitstralen richting de ellenboog/hand.

3Welke behandelingen zijn er toepasbaar?

De achteruitgang van de kwaliteit van het kraakbeen is niet terug te draaien. Fysiotherapie richt zich daarom niet op het bevorderen van interne genezingsprocessen. Uit onderzoek blijkt echter wel dat regelmatig en gedoseerd bewegen bevorderlijk is om klachten bij schouderartrose tegen te gaan. Het helpt om het bestaande kraakbeen gezond te houden en verdere achteruitgang te vertragen. Kraakbeen bestaat voor het grootste deel uit water. Dit vocht komt in beweging door het gewricht te bewegen en houdt het sterk. Door langdurige inactiviteit neemt de circulatie van dit vocht af en daarmee ook de weerbaarheid.

Fysiotherapie kan u helpen om de omliggende structuren, zoals spieren, sterk en beweeglijk te houden. Het behandeltraject wordt gebaseerd op uw situatie, wensen en doelen. Zo kunt u weer controle nemen over de klacht en dagelijkse taken leren hervatten of aanpassen.

Mocht u veel pijn ervaren, kan in samenwerking met andere specialisten, zoals de huisarts, besloten worden medicatie voor te schrijven. Het toepassen van beeldvorming, zoals echografie of röntgen, biedt in veel gevallen weinig meerwaarde. Als bewegen heel beperkt is of als nachtelijke klachten aanhouden, kan overwogen worden te opereren. De orthopeed bepaalt dan of een kunstgewricht of schouderprothese een geschikte oplossing kan zijn.

4Behandeling bij Hofmans van Benthum

Bij Hofmans van Benthum is ons schouderteam gespecialiseerd in schouderklachten. Bij de behandeling geven we inzicht in uw klacht en mogelijkheden om zelf de klachten positief te beïnvloeden. We leren u oefeningen die ervoor zorgen dat uw schouder belastbaarder wordt, pijn vermindert en beter kan bewegen. Oefentherapie is een belangrijk onderdeel van de behandeling. Door regelmatig oefeningen te doen, heeft u zelf veel invloed op de klacht. Oefentherapie kan gecombineerd worden met andere therapievormen, zoals advies over leefstijl, houdings- en bewegingsgedrag, manuele therapie, ontspanningsoefeningen, shockwave-therapie, vliegwieltraining en taping. Tot slot is het belangrijk om aandacht te besteden aan hoe u deze klacht in de toekomst kunt voorkomen.

5Onze specialisten

De specialisten bij Hofmans van Benthum op het gebied van schouderinstabiliteitsklachten zijn:

6Vergoeding en verwijzing

Bij de meeste schouderklachten heeft u geen verwijzing nodig van een huisarts of specialist. U kunt zich direct bij ons melden. De behandeling valt buiten het basispakket, maar wordt wel vergoed vanuit uw aanvullende verzekering, indien u daarover beschikt. Bent u niet aanvullend verzekerd voor fysiotherapie, dan krijgt u een nota per post gestuurd die u zelf moet betalen.De kosten kunt u vinden bij onze tarieven.

Bij sommige indicaties is er toch een verwijzing nodig van huisarts of specialist, voorbeelden hiervan is een recente schouderoperatie. Uw schouderfysiotherapeut zal dit dan aangeven. U heeft dan recht op onbeperkt fysiotherapie gedurende één jaar. Wel is het zo dat u de eerste twintig behandelingen zelf moet betalen, maar als u over een aanvullende verzekering beschikt, dan worden deze twintig behandelingen daaruit vergoed.

Behandeling / Specialisatie

Schouderklachten kunnen door alle fysiotherapeuten behandeld worden. In sommige gevallen is het zinvol dat er een schouderspecialist naar kijkt. Deze schouderspecialist is gespecialiseerd in het behandelen van alle schouderklachten.

De schouderspecialisten van Hofmans van Benthum zijn aangesloten bij het Schouder Centrum Nijmegen (SCN).