Valpreventie

Vallen is een veel voorkomend probleem vooral bij ouderen. Uit recentelijk onderzoek is gebleken dat er dagelijks dertien mensen overlijden ten gevolge van een valincident.

Vallen zit in klein hoekje. Bijvoorbeeld door te struikelen over een losliggende stoeptegel of uit te glijden over natte bladeren. Maar ook in de thuissituatie komt vallen vaak voor. Denk hierbij aan drempels in huis, kleedjes op de vloer of een gladde trap. 

1Voor wie is de Valpreventie?

Voor mensen die bang zijn om te vallen, al een verleden hebben met vallen of zich gewoonweg preventief willen trainen, biedt Hofmans van Benthum een speciale valpreventietraining. Je ontdekt samen met jouw fysiotherapeut hoe je val moet breken en kunt omgaan met lastige obstakels.

2Wat houdt de training in?

De valpreventietraining is een erkend programma genaamd: Vallen Verleden Tijd.

De training vindt plaats onder leiding van geriatrisch fysiotherapeute Shardi Duijf en bestaat uit tien groepsbijeenkomsten van 60 minuten in vijf weken. Tijdens de bijeenkomsten worden twee thema’s behandeld:

  • Parcourstraining: hierin wordt aandacht besteed aan obstakels die je in het dagelijks leven tegen komt. Denk hierbij aan hellingen, kleedjes, losliggende stoeptegels, opstapjes, smalle doorgangen of schuine verhogingen. Iedere week komt hetzelfde parcours aan bod, echter worden er iedere week andere aspecten toegevoegd. Denk hierbij aan lopen met bijvoorbeeld een tas of paraplu, het luisteren naar geluidsfragmenten of andere afleidingen. Iedere week krijg je een uur parcourstraining.
  • Valtraining: hierbij wordt door middel van verschillende technieken en tips uitgelegd hoe je het beste kunt vallen en de landing kunt breken, mocht dat toch gebeuren. Er wordt gebruik gemaakt van een dikke mat, waardoor de val gebroken wordt en je zacht landt. Het vallen wordt stapsgewijs opgebouwd. We beginnen laag bij de grond met het aanleren van de basis. Dit wordt steeds verder uitgebreid tot vallen vanuit stand. Iedere week krijg je een uur valtraining.

3Vergoeding & Verwijzing

Voor valpreventietraining heb je geen verwijzing nodig van een huisarts of specialist. Je krijgt voor aanvang van de training eerst een uitgebreid intakegesprek om in te schatten of de valtraining iets voor je zou kunnen zijn.

Tijdens dit gesprek kun je ook aangeven of je bepaalde blessures hebt of andere zaken waar we rekening mee moeten houden.

4Aanvang training

De training start bij een minimum aantal aanmeldingen. Voor informatie hierover en vragen over de kosten kun je contact op nemen met de praktijk. Dit kan telefonisch of via het blauwe aanvraagblok hier op de website.

Valgevaar door neurologische aandoening

In sommige gevallen zijn er achterliggende oorzaken voor het valgevaar. Hierbij kun je denken aan neurologische aandoeningen waardoor de aansturing van de benen niet meer gaat zoals het hoort. In dit geval kan de geriatrisch fysiotherapeut van dienst zijn. Samen kijken jullie naar de mogelijkheden om de problemen te verminderen.